STEKT SILL MED SKUMMIG OSTRONSÅS, TOMATER, SKALDJURSSMÖR & BLEKSELLERI
Portioner 4
Tillagningstid 2 hours hrs
INGREDIENSER
- 2 paket Abba Steksill
- 1/2 dl matolja
Skummig ostronsås
- 1 dl grädde
- 1 dl creme fraiche
- 100 gram smör
- 1 dl blåmusselfond
- 3 st ostron
- 1/2 st citron
- 2 st ägg
Skaldjurssmör
- 300 gram smör
- 3 dl kräft eller räkskal
- 1 msk tomatpuré
- 1 krm dillfrön
- 1 dl matolja
Tomat & blekselleri
- 300 gram små tomater
- olivolja
- 1 stång blekselleri
- 1 msk ättika
- 2 msk socker
- 3 msk vatten
- 1 kruka dill
RECEPT
- Ingredienser
Lyft upp sillen från förpackningen och skölj under kallt vatten en stund. Värm en panna med olja och stek sillen gyllen på båda sidor vid servering. - Skummig ostronsås
Koka upp fond, grädde, musselfond och creme fraiche. Tillsätt ägg och värm under upprörning tills den tjocknat. Mixa såsen med ostronköttet, citronjuice och smaka av med salt. Sila såsen och fyll den i en sifon. Fyll sifonen med 2 sifonpatroner. Håll varm till servering. - Skaldjurssmör
Värm en stor kastrull med olja, stek skalen tills de känns rostade och fått fin färg. Tillsätt tomatpure och stek ca 2 minuter till. Tillsätt smör och dillfrön. Sjud smöret ca 10 minuter och ställ det åt sidan och låt det dra ca 2 h. Sila smöret innan servering. - Tomat & blekselleri
Dela tomaterna och krydda med salt och olivolja. Lägg tomaterna på en plåt och torka i en ugn på 75 grader ca 3 h.
Smält sockret i vatten och ättika. Skär blekselleri i mindre kuber. Tillsätt sellerin i ättikslagen och låt dra. Värm bleksellerin och tomaterna i smöret innan servering. Hacka dillen och tillsätt den till smöret. - Servera gärna rätten med nykokt potatis.