MATJESSILL MED BRYNT SMÖR-VINÄGRETT OCH MANDELSLUNGAD POTATIS
Sill kan tillagas och konsumeras även om det inte är en högtid. Varför inte göra en lunch med matjessill, ugnsbakad mandelpotatis, brynt smör och vinägrett? Detta är en rätt som är både lyxig och mättande. Matjessill, eller ”maatjesharing” som det heter på holländska, kommer från Nederländerna och i Sverige äts matjessill vanligtvis tillsammans med potatis. Men du kan gärna inspireras av andra länder där sillen förtärs med, bland annat, bacon, lök, bönor, bröd, såser eller yoghurt. Ta del av vårt sill-lunch-recept nedan och kombinera sillen med vad som går i din smak!
Portioner 4
Tillagningstid 30 minutes mins
INGREDIENSER
- 2 burkar Abba Klassisk Matjes
- 1 st rödlök, hackad
- 0,5 dl balsamicovinäger
- 1,5 msk strösocker
- 2 krm salt
- 0,5 rivet skal av citron
- 50 g smör
- dill och bladpersilja
Potatis
- 600 g nykokt färskpotatis
- 1 msk smält smör
- 40 g flagad rostad mandel
RECEPT
- Koka upp vinäger med socker, salt och citronskal i en kastrull.
- Lägg i löken och låt koka upp.
- Dra av kastrullen från plattan.
- Värm smöret i en stekpanna tills det är brynt.
- Sila smöret över löken.
- Slå vinägretten över matjesillen och strö över örterna.
- Servera med nykokt färskpotatis som slungats med flagad mandel.