Langos med skagensill
Testa Gottigheters söta små minilangos toppade med krämigt god skagensill. Vill du ta en genväg så köp färdig pizzadeg som du enkelt friterar!

Portioner 4
INGREDIENSER
Langos (12 st små)
- 12,5 g jäst
- 1,5 dl vatten
- 1 liten kokt potatis
- 1 tsk salt
- 2,5 dl vetemjöl special
- 0,5 dl mjöl till utbakning
- neutral olja till fritering
Skagensill
- 1/2 paket Abba fem-minuters-sill
- 1,5 dl creme fraiche
- 2 msk majonnäs eller gräddfil
- 500 g räkor med skal
- 1/2 citron, saft och zest
- 1/2 kruka dill
- 1/2 kruka gräslök
- 1/2 rödlök
Topping
- 1/2 kruka dill
- 1/2 kruka gräslök
- 1/2 rödlök
- 2 msk lagrad ost, t ex Västerbottensost
- 1 näve skalade räkor
- 25 g smör
- 1 vitlöksklyfta, riven
- 1 burk Abba Stenbitsrom röd
RECEPT
Langos
- (Om du väljer färdig pizzadeg: Skiva degen i 12 bitar och gå direkt till steg 6)
- Skala och koka potatisen.
- Rör ut jästen i ljummet vatten och blanda med riven potatis, salt och vetemjöl.
- Arbeta till en slät blank, ganska lös deg som får jäsa i ca 40 min.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 12 bitar. Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa. Låt dem jäsa ca 10 min på väl mjölat bakplåtspapper.
- Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad panna och låt den bli het.
- Fritera langosbröden, två eller tre åt gången, i oljan någon minut på var sida tills de är gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.
Skagensill
- Dela sillen i mindre bitar
- Skala räkor och skär i mindre bitar.
- Hacka rödlöken och örterna smått. Blanda ihop allt med creme fraiche och majonnäs.
- Smaka av med salt, peppar, citronsaft- och zest.
Servering
- Smält smör och riv i en vitlöksklyfta. Pensla på vitlökssmöret på langosen och lägg på skagensillen. Toppa med mer räkor, finhackad rödlök, örter, ost och en klick stenbitsrom!