FRÖKNÄCKE MED KRÄMIG GUBBRÖRA
Ett perfekt tilltugg till drinken såväl som ett trevligt inslag på julbordet – vårt recept på fröknäcke med krämig gubbröra gör alltid succé! Fröknäcket gör du snabbt och enkelt innan du toppar det med en gubbröra på inlagd sill, och krämigheten från gubbröran i kombination med krispigheten från fröknäcket gör att det blir underbart gott. Även om kombinationen är som en match made in heaven så passar gubbröran och fröknäcket såklart lika bra på egen hand eller tillsammans med andra tillbehör.
Portioner 6
Tillagningstid 1 hour hr 30 minutes mins
INGREDIENSER
FRÖKNÄCKE
- 1 dl pumpakärnor
- 1 dl sesamfrö
- 1 dl solroskärnor
- 1 dl majsmjöl
- 1/2 dl hela linfrö
- 1/2 tsk salt
- 1/2 dl rapsolja
- 2 dl kokande vatten
GUBBRÖRA
- 2 st hårdkokta ägg
- 150 g Abba inlagd sill
- 1 dl crème fraiche
- 1 st rödlök
- 1/2 dl gräslök
RECEPT
- Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
- Blanda alla torra ingredienser till fröknäcket i en skål, tillsätt olja och kokande vatten och låt stå ca 10 minuter.
- Ta fram bakplåtspapper och kavla ut fröknäcket tunt, enklast är att lägga ett bakplåtspapper ovanför smeten och kavla det tunt.
- Strö över flingsalt och grädda i ugnen, ca 15 minuter tills frasigt och gyllene, gärna flera plåtar samtidigt. Se så att de inte gräddas ojämnt, byt i så fall plats på plåtarna. Låt svalna på galler.
- Hacka äggen grovt och skär sillen i små bitar. Hacka rödlök och gräslök fint och blanda sedan alla ingredienserna i en skål och låt stå svalt över natten.
- Bryt fröknäcket i mindre bitar och klicka på gubbröran vid servering.