FRASIG TOMATPAJ MED ANSJOVIS
Portioner 6
Tillagningstid 1 hour hr 5 minutes mins
INGREDIENSER
BOTTEN
- 250 g färdigutkavlad smördeg (cirkelformad)
FYLLNING
- 1 st rödlök
- 1 msk olivolja
- 1 kg tomater
- salt & peppar
- 2 tsk torkad timjan
- 100 g Grebbestads ansjovis, avrunnen
TOPPING
- färsk timjan
RECEPT
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Ta fram en form med löstagbar kant, ca 23 cm. Smöra formen och tryck ut smördegen.
- Förgrädda i nedre delen av ugnen tills pajskalet fått fin gyllene färg, ca 10 minuter. Tryck upp kanterna om de faller ner under gräddningen.
- Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
- Skiva rödlöken i ringar och fräs den i lite av olivoljan till mjuk och glansig. Lägg på tallrik åt sidan.
- Skiva tomaterna och stek dem i olivolja tillsammans med torkad timjan, tills de mjuknat, ca 10 minuter. Salta och peppra efter smak.
- Varva tomater & rödlök i pajskalet, toppa med ansjovisfiléer i fint mönster.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills pajen fått fin gyllene färg och känns genomgräddad.
- Vid servering, toppa med färsk timjan. Servera pajen varm!