Julmiddag istället för julbord

Vill du byta ut det traditionella julbordet mot en mer personlig och stillsam julmiddag på julafton? För många känns tanken på en mindre, noga utvald meny mer lockande än det stora julbordets överflöd. En trerätters julmeny erbjuder en chans att njuta av julens smaker i en avskalad, stämningsfull miljö där kvalitet går före kvantitet.

Trerätters julmiddag

Inspireras av våra förslag nedan på klassiska julbordstillbehör som matjesill, gubbröra och janssons – i form av en härlig 3-rätters meny.

Förrätt

Vad sägs om ett krispigt fröknäcke med en krämig gubbröra – i sann julanda? Eller så följer du detta recept och toppar gubbröra med stenbitsrom och apelsinzest och serverar på antingen chips eller smörstekt bröd (kavring kanske?) som en julig variant av toast skagen. Du kan också lyxa till det lite extra med denna variant på potatiscarpccio med matjesill, en riktig smaksensation med syrad grädde, pepparrot, dill och ponzu.

Huvudrätt

För att fortsätta på julklassikerna i trerätters-format föreslår vi en varmrätt i form av Janssons frestelse i portionsformar, servera med panerad steksill.

Efterrätt

Nu till efterrätt! Är du en söt- eller saltsugen efter maten? För den sötsugna kan vi tipsa om att avsluta med en pepparkakscheesecake eller saffranspannacotta. För dig som föredrar en salt efterrätt slår en härlig ostbricka aldrig fel, duka fram tillsammans med pepparkakor i stället för kex.