Abba > Hållbart fiske > Fångstområden
Fångstområden
Hållbart fiske är viktigt för oss. Det betyder att vi alltid är noga med var fisken vi använder oss av är fångad. Vi behöver därför ibland vara flexibla och fånga fisken på olika platser beroende på var den är hållbar under den aktuella säsongen. Du hittar alltid fångstområde på produktsidorna och på etiketten på din Abba-produkt. Här har vi samlat detaljerad information om respektive råvara som vi använder i våra produkter.
Vilken råvara vill du veta mer om?
Välj i listan nedan för mer info:
kort fakta om sill
Namn: Sill, strömming, clupea harengus
Familj: Sillfiskar, clupeidae
Utseende och storlek: Ryggen är mörkt blågrön, sidorna silverglänsande och buken silvrigt vit. Sillen kan bli upp till 45 centimeter, men i våra närhav blir den sällan mer än 30 centimeter.
Utbredning: Simmar längs hela den svenska kusten och i hela Nordatlanten. Från Vita havet, Barents hav och Spetsbergen söderut till Biscayabukten, västerut till Grönland och den nordamerikanska kusten söderut till South Carolina.
Sillen kommer från följande delområde i Nordostatlanten (FAO 27):
2a
Norska Havet
4a-c
Nordsjön
tillverkningsland
Sillen tillverkas i Kungshamn på bohuslänska västkusten, Sverige.
fångstmetoder
Sillen fångas med redskapen pelagisk trål eller snörpvad. Eftersom sillen simmar i stora täta stim relativt nära ytan ger fisket rena fångster, och innehåller med andra ord nästan ingen bifångst alls.
Kort fakta om Sjurygg/Stenbit
Namn: Sjurygg, Cyclopterus lumpus. Hanen kallas även stenbit, honan kallas kvabbso.
Familj: Sjuryggsfiskar, Cyclopteridae
Utseende och storlek: Sjuryggen kan bli upp till 60 cm lång, men är vanligen sällan längre än 50 centimeter. Färgen är svagt flammig och gråaktig med dragning åt grönt, blått eller brunt. Buken är ljusare. Under leken skiftar de ljusare partierna i rött och turkost.
Utbredning: Sjurygg finns längst hela vår kust, utom i nordligaste Bottenviken. Det totala utbredningsområde sträcker sig från Karahavet och Vita havet ned över nordöstra Atlanten till Biscayabukten. Det omfattar även Islands och delar av Nordamerikas östkust och vattnen kring Grönland.
Man ska inte låta sig luras av sjuryggens ganska egna utseende. Dess rom skapar nämligen både estetiska och inte minst smakmässiga underverk; salt, frisk och elegant piggar de små kornen upp de flesta maträtter med ingredienser från hav och sjö.
Enkel vardagslyx
Sjuryggen är en fisk som med ett karaktäristiskt utseende. Omöjlig att blanda ihop med andra fiskar i våra närhav. Sitt namn har den fått på grund av sina rader av benknutor utefter sidorna. Den trivs bäst i kustnära vatten nära botten på mellan 20 – 200 meters djup där den äter maneter, havsborstmaskar, kräftdjur och småfiskar. Eftersom sjuryggen är en medelmåttig simmare suger den sig hellre fast på stenar med sin sugkopp placerad på främre delen av buken, istället för att simma runt i de fria vattnen.
Sjurygg fiskas främst för rommens skull. Rommen behandlas med saltlake, färgas och säljs under namnet Stenbitsrom, trots att det är honan, kvabbson, som bär rommen. Stenbitsrom är en klassiker i matsammanhang. Med sin salta friska smak sätter den en pigg guldkant på allt från smörgåstårtan och räkpastan till kvällsmackan.
fångstområden
Vår sjuryggsrom kommer endast från MSC-certifierade bestånd runt västra Grönland och Norska havet. Mer information hittar du under fångstområde.
fångstmetoder
Sjurygg fångas med garn från mindre fiskebåtar. Mer information hittar du under fiskemetoder.
Fiske med respekt – inköp med omtanke
Sjuryggen vi köper kommer från MSC-certifierade bestånd. MSC är en oberoende internationell organisation som arbetar med att skydda tillgången av fisk och skaldjur. Märkningen garanterar att vår sjurygg kommer från stabila bestånd som fiskas hållbart och att den är fångad på ett sätt som påverkar miljön så lite som möjligt.
kort fakta om tonfisk – skipjack
Namn: Tonfisk, skipjack, skipjack tuna, bonit, Katsuwonus pelamis
Familj: Katsuwonus
Utseende och storlek: Mörkt purpurblå rygg, silverfärgade sidor och buk. Längst sidorna löper fyra till sex mörka band. Skipjacken är vanligtvis kring 80 centimeter lång och väger sällan mer än 10 kilo, men betydligt större exemplar förekommer.
Utbredning: Skipjacken lever i alla tropiska och varmtempererade vatten, Stilla havet, mellersta och södra Atlanten och Indiska oceanen.
Fångstområde
All tonfisk från Abba är alltid MSC-certifierad. Det innebär att tonfisken kommer från livskraftiga bestånd, har fiskats med omtanke om havet och det går att spåra innehållet tillbaka till det MSC-certifierade fisket.
Tonfisken från Abba fiskas i tre olika fångstområden, från två olika MSC-fisken.
FAO 71
Västcentrala Stilla havet (PNA-fisket läs mer här)
FAO 77
Östcentrala Stilla havet kring ön Kiribati (PNA-fisket läs mer här)
FAO 51
Västra Indiska oceanen (runt Maldiverna läs mer om fisket här)
På varje tonfiskburk från Abba är det printat med bläckstråleskrivare från vilket fångstområde tonfisken i just din burk har fiskats någonstans.
Tonfiskpastej
Tonfisken i Abba Tonfiskpastej är MSC-certifierad och fångstområde varierar beroende på tillgång. Fångstområdet anges på tuben med ett kodsystem. Titta på tuben och leta efter siffran 1,2 eller 3 vid bäst före datumet. Om tonfisken är fångad i: 1 =FAO 71 2= FAO 77 3= FAO 51tillverkningsland
Thailand och Filippinerna. Se burk för exakt information.
fångstmetoder
- Västcentrala Stilla havet (FAO 71) och västra delarna av Östcentrala Stilla havet (FAO 77): Selektiv ringnot, snörpvad
- Västra Indiska oceanen (FAO 51): Krok och lina
Torsk
När man säger matfisk tänker många på torsk. Inte så konstigt eftersom den är en av våra mest välbekanta gäster på svenska tallrikar. Tack vare fast spänstigt kött och mild smak passar torsken de flesta smaklökar och kan varieras på nästan hur många sätt som helst.
kort fakta om Torsk
Namn: Torsk, Gadus morhua
Familj: Torskfiskar, gadidae
Utseende och storlek: Torsken ser olika ut beroende på var den lever. Gemensamt för alla torskar är att huvudet, ryggen och kroppssidorna alltid har mörkare, oftast bruna, fläckar på ljusare botten. Buken är vit, fenorna mörka med fläckar liknande dem på angränsande delar av kroppen. Torsken kan bli riktigt stor, längder på 120 cm är inte ovanligt men vanligtvis är torsk vi äter betydligt mindre.
Utbredning: Torsken förekommer i Nordostatlanten från Island ner till norra Frankrike och i Norra Ishavet från nordöstra USA till Vita havet. Den är också en av de vanligaste invånarna i svenska vatten och förekommer från Skagerrak till Bottenhavet.
Ansjovis och ansjovis?
Här i Sverige gör vi ansjovis och sardinkonserver med skarpsill (sprattus sprattus) som råvara. Nere i södra Europa använder man sig istället av andra sillsläktingar. Produkter som utomlands kallas anchovy heter sardeller på svenska. Den svenska ansjovisen, så som vi känner den, görs på skarpsill och har sin unika kryddning av bla kanel, kryddnejlika och sandelträ.
Skarpsillen kommer från följande delområde i Nordostatlanten (FAO 27):
3a
Skagerrak och Kattegatt
4a-c
Nordsjön
5b
Havet kring Färöarna (Färösockeln)
7d-e
Engelska kanalen
tillverkningsland
Tillverkas i Kungshamn på bohuslänska västkusten, Sverige. Vår produkt Hel Ansjovis tillverkas i Polen.
fångstmetoder
Skarpsillen fångas med flyttrål eller snörpvad. Eftersom skarpsillen simmar i stora täta stim relativt nära ytan ger fisket rena fångster, och innehåller med andra ord nästan ingen bifångst alls.