Krämig löksill
Jennifer 'Gottigheter' Eriksson har tagit fram ett recept på en krämig löksill med tre sorters lök. Den kan antingen serveras som en del av julbordet eller i en otroligt smarrig silltallrik. Silltallriken toppas med friterad potatis för extra knaprighet!
Portioner 4 portioner
Tillagningstid 1 hour hr
INGREDIENSER
- 1 paket Abba 5-minuterssill
- 2 dl crème fraiche
- 1-2 vitlöksklyftor
- 2 salladslökar
- 2 schalottenlökar
- En halv kruka gräslök
Silltallrik
- Löksillen ovan
- 4 potatisar, två att koka, två att fritera
- 2 ägg
- 1-2 salladslökar
- En bit valfri ost
- 0.5 dl crème fraiche
- Zest från 1/4 citron
- 1 burk stenbitsrom
- Dill & gräslök
- Neutral olja att fritera potatis i
- Knäckebröd till servering
RECEPT
- Häll av spadet från sillfiléerna och dela i mindre bitar. Blanda med crème fraiche, riven vitlök, finhackad salladslök, gräslök och schalottenlök. Peppra.
- Koka två ägg i 6-7 min.
- Koka två potatisar och fritera två. Skiva de som ska friteras tunt och skär sedan i tunna stavar. Hetta upp olja och fritera gyllene. Salta.
- Gör en citronkräm genom att blanda 0,5 dl crème fraiche med citronzest. Salta och peppra. Finhacka gräslök och salladslök.
- Montera silltallriken! Börja med skivad kokt potatis i botten. På med krämig löksill. På med ägg som du delat i fyra bitar, friterad potatis, salladslök och gräslök. Klicka ut stenbitsrom och citronkrämen. Toppa med dill och små ostbitar!