Historien om Grebbestad Ansjovis

Vårt varumärke Grebbestads har över hundra år på nacken, och vad vore egentligen en Janssons frestelse utan just Grebbestads ansjovis? 1911 såg hummeransjovisen, som den då hette, dagens ljus, och redan då hade fanns den rosa klassiska burken som är så välkänd. Hummeransjovisen blev startskottet för kryddsill, och det är faktiskt lite tack vare den vi idag kan njuta av exempelvis matjessill. Från början hette det hummeransjovis efter att man testade en ny kryddblandning med just hummer i för att sätta en härlig piff på delikatessen. Inläggningen gjorde succé, men eftersom det faktiskt inte finns någon hummer i ansjovisen nu för tiden så bytte vi i slutet på 1900-talet namn till Grebbestads ansjovis original, och så heter den än idag.

Sardeller, ansjovis eller skarpsill?

Vi vet att det kan vara lite förvirrande när det kommer till vilken sorts fisk som används i ansjovis. Även om produkten faktiskt heter ansjovis så är det i själva verket skarpsill som är innehållet i Grebbestads ansjovis. Skarpsill tillhör sillfamiljen och enligt svensk tradition så kryddar man den så att den smakar ansjovis, därav namnet. Sardeller däremot är antingen gjord på ansjovis (fiskarten) eller skarpsill, men läggs istället in i olja utan karaktäristiska kryddor och gör sig inte så bra i en Jansson. Den största skillnaden är alltså egentligen inte fisken i sig, utan hur den behandlas och kryddas. Just kryddningen av Grebbestads ansjovis är en väl bevarad hemlighet som gått i arv i flera generationer.

Till Grebbestads Ansjovis används endast speciellt utvald skarpsill, och en stor del av den fiskas i havet utanför Kungshamn bara 500 meter från kajen. Bara ett stenkast därifrån läggs den sedan in i lag i vårt bergrum där den får mogna i tre till fyra månader.

Vem va Jansson egentligen?

Undrar du förresten varför det heter just Janssons frestelse? Historien säger att rätten döptes i en tjusig familj i Stockholm efter en stumfilm vid samma namn som släpptes 1928. Därefter spred sig namnet runt i Stockholm och sen vidare ut i resten av Sverige. Inte så konstigt med tanke på hur otroligt gott det är, eller hur?

skarpsill

Vid ett snabbt ögonkast är skarpsillen förvillande lik sill, men bukens spetsiga vassa kölfjäll gör…

färsk sill

Sillnörderi

Sill i havet, sill i tunnan och sill i berget. Vi på Abba har våra…