ANSJOVISPAJ MED OST OCH PRIMÖRER
Portioner 6
Tillagningstid 50 minutes mins
INGREDIENSER
PAJDEG
- 150 g smör
- 3,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 2 msk kallt vatten
FYLLNING
- 4 ägg
- 2 dl mjölk
- 2 dl grädde
- 2 dl smakrik ost, gärna parmesan
- salt och svartpeppar
- 125 g Grebbestads Ansjovis Original 125g
- 1 msk spad från anjovisen
- 1 knippe sparris
- 0,5 rödlök
TOPPING
- 1 polkabeta, tunt hyvlad
- ärtskott
- 1 ägg, kokt
RECEPT
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär smöret i kuber och nyp ihop med mjöl och salt. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen med en gaffel och låt stå i kylskåp i 30 minuter. Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter och ta sedan ut formen ur ugnen och sänk värmen till 175 grader.
- Vispa ihop ägg, mjölk och grädde i en skål. Tillsätt den rivna osten, salt och peppar. Hacka ner ansjovis i mindre bitar. Skär bort den grova delen av längs ner på sparrisen och hacka ner till mindre bitar. Hacka rödlöken fint. Blanda ner ansjovis, spad, sparris och rödlök i fyllningen och häll upp i pajskalet.
- Lägg ut några hela sparrisar snyggt i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen stannat helt.
- Låt pajen svalna något och garnerna sedan med polkabeta, ärtskott och kokt ägg.