MATJESMAKI
Portioner 2
INGREDIENSER
Matjesmaki
- 1 frp hela matjesfiléer
- 300 gr potatis
- 1 schalottenlök
- 50 g osaltat smör
- Salt och peppar
- 10 st gräslöksstrå
- 20 g persilja
- 20 gram dill
Creme fraiche-sås
- 3 dl creme fraiche
- Wasabi (efter smak/styrka)
- 1 citron
Morötter
- 200 g morötter
- 3 cm ingefära
- 1 msk sesamolja eller mer beroende på styrka på oljan ½ dl risvinäger 1 dl rapsolja
- Lite socker
- 2 msk rostade sesamfrö
- Salt och svartpeppar
Gurka
- 5 vitlöksklyftor
- 2 msk olja
- 1 st slanggurka
- 0,5 dl rapsolja
- 1 citron (saft från hela citronen och skal från en halv)
- 2 msk vinäger
- 2-5 cm chili (beroende på önskad styrka)
- Salt och peppar
- Krasse
RECEPT
- Matjesmaki: Koka potatis i saltat vatten. Finhacka charlottenlök. Bryn smöret med charlottenlöken på låg värme. Stompa potatisen, tillsätt det brynta smöret och löken, smaka av med salt o peppar. Blanda samman och låt svalna.
- Platta ut potatisen till en rektangel (med plastfolie under).
- Skär tunna ’stänger’ av matjesfiléerna och lägg dem på potatisen (som en makirulle).
- Rulla ihop rullen så att sillen är i mitten. Vira upp i plastfilm så att det blir en fin rulle, fixera och spänn plastfilmen hårt. Ställ in i kylen och låt svalna.
- Skär gräslöken i 1 cm bitar och skär dillen grovt. Rulla rullarna i gräslök, persilja, dill och andra fräscha svenska örter.
- Toppa makin med tunt skivade rädisor och rostad lök.
- Creme fraiche-sås: Vispa crème fraichen tills den blir hård.
- Riv citronskal och vänd ner det tillsammans med wasabi i crème fraichen. Blanda.
- Morötter: Hyvla morötter med en potatisskalare eller en mandolin, lägg i kallt vatten för att bibehålla krispighet till servering.
- Riv ingefära fint ner i en bunke.
- Vispa ihop risvinäger, olja och sesamolja i en bunke. Smaka av med salt, peppar och lite socker.
- Tillsätt ingefäran och sesamfröna. Lägg ner morötterna i dressingen några minuter för att ta smak. Ta sen ur från dressingen innan servering.
- Gurka: Skala och hacka vitlöken grovt. Bryn gyllene i olja och salta lätt.
- Rör ihop rapsolja, pressad citronjuice, citronskal från en halv citron, vinäger och tunt skivad chili i en bunke. Tillsätt vitlöken och smaka av med salt och peppar.
- Halvera gurkan (på längden) och ta bort kärnhuset, skiva till halvmånar (0,5-1 cm)
- Vänd ner gurkan ett par minuter innan servering. Sila bort lagen innan servering.
- Garnera med smörgåskrasse.