MATJESMAKI

Portioner 2

INGREDIENSER

Matjesmaki

  • 1 frp hela matjesfiléer
  • 300 gr potatis
  • 1 schalottenlök
  • 50 g osaltat smör
  • Salt och peppar
  • 10 st gräslöksstrå
  • 20 g persilja
  • 20 gram dill

Creme fraiche-sås

  • 3 dl creme fraiche
  • Wasabi (efter smak/styrka)
  • 1 citron

Morötter

  • 200 g morötter
  • 3 cm ingefära
  • 1 msk sesamolja eller mer beroende på styrka på oljan ½ dl risvinäger 1 dl rapsolja
  • Lite socker
  • 2 msk rostade sesamfrö
  • Salt och svartpeppar

Gurka

  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 msk olja
  • 1 st slanggurka
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 citron (saft från hela citronen och skal från en halv)
  • 2 msk vinäger
  • 2-5 cm chili (beroende på önskad styrka)
  • Salt och peppar
  • Krasse

RECEPT

  • Matjesmaki:
    Koka potatis i saltat vatten. Finhacka charlottenlök. Bryn smöret med charlottenlöken på låg värme. Stompa potatisen, tillsätt det brynta smöret och löken, smaka av med salt o peppar. Blanda samman och låt svalna.
  • Platta ut potatisen till en rektangel (med plastfolie under).
  • Skär tunna ’stänger’ av matjesfiléerna och lägg dem på potatisen (som en makirulle).
  • Rulla ihop rullen så att sillen är i mitten. Vira upp i plastfilm så att det blir en fin rulle, fixera och spänn plastfilmen hårt. Ställ in i kylen och låt svalna.
  • Skär gräslöken i 1 cm bitar och skär dillen grovt. Rulla rullarna i gräslök, persilja, dill och andra fräscha svenska örter.
  • Toppa makin med tunt skivade rädisor och rostad lök.
  • Creme fraiche-sås:
    Vispa crème fraichen tills den blir hård.
  • Riv citronskal och vänd ner det tillsammans med wasabi i crème fraichen. Blanda.
  • Morötter:
    Hyvla morötter med en potatisskalare eller en mandolin, lägg i kallt vatten för att bibehålla krispighet till servering.
  • Riv ingefära fint ner i en bunke.
  • Vispa ihop risvinäger, olja och sesamolja i en bunke. Smaka av med salt, peppar och lite socker.
  • Tillsätt ingefäran och sesamfröna. Lägg ner morötterna i dressingen några minuter för att ta smak. Ta sen ur från dressingen innan servering.
  • Gurka:
    Skala och hacka vitlöken grovt. Bryn gyllene i olja och salta lätt.
  • Rör ihop rapsolja, pressad citronjuice, citronskal från en halv citron, vinäger och tunt skivad chili i en bunke. Tillsätt vitlöken och smaka av med salt och peppar.
  • Halvera gurkan (på längden) och ta bort kärnhuset, skiva till halvmånar (0,5-1 cm)
  • Vänd ner gurkan ett par minuter innan servering. Sila bort lagen innan servering.
  • Garnera med smörgåskrasse.

Dela

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}